Niin vain tuli ja meni ystävänpäiväkin, ja eipä aikaakaan, kun ollaan maaliskuussa - ja siitä eteenpäin kevät alkaa toden teolla jo kurkistella kulman takana. Miten ihanaa onkaan, kun aurinko ei enää vain paista kylmästi kaukaa, vaan lämmittää myös, saa aikaan räystäiltä tippuvia vesinoroja, painaa kasaan lumihanget, sulattaa esiin asvaltin ja toivottaa tervetulleiksi kaikki visertävät ja pesäpuuhissa touhottavat muuttolinnut. Vahva lupaus kesästä, mutta kuitenkin vielä kaukana siitä.
Paltaniemen suhteen ollaan nyt haukattu happea, kun tuli niin suuri urakka rykäistyä vähälle aikaa, että itse kukin tarvitsi nyt vain hetken rauhallista ja normaalia arkea. Remontti on kuitenkin tältä erää taputeltu valmiiksi, mutta uusi siintää jo kulman takana..kevätkesällä alkaa tontilla uudet rytinät, ja niistä sitten täällä lisää, kun sen aika koittaa...samalla koittaa paljon muutakin uutta ja kivaa, joten kannattaa tulla kurkkimaan!
Alla olevassa kuvassa näkyy sekä peräkamariin siirtämämme kattokruunu että itse ompelemani verhot, jotka nauhoilla pystyy säätämään joko ylemmäs tai alemmas. Hienot tuli vaikka itse sanonkin! Ei mennyt vasta ostettu ompelukone ihan hukkaan, toivottavasti sille tulee paljon käyttöä jatkossakin. Ideoita ainakin olisi, kun vain ehtisi niitä toteuttamaan!
Tähän väliin on ihan pakko jakaa pari huippureseptiä muidenkin iloksi.
Tein tänään sekä pikkuleipiä että piirakan, ja tässä niiden molempien ohjeet, jos alkaa jauhopeukaloa syyhyttää:
Appelsiini-pähkinäkeksit
150 g pehmeää voita
2,5 dl tomusokeria
1-2 rkl raastettua appelsiininkuorta
2 rkl puristettua appelsiinimehua
3,5 dl vehnäjauhoja
n. 75 g pähkinöitä (esimerkiksi cashew-, saksan- ja pekaanipähkinöitä)
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
Sekoita voi, tomusokeri, appelsiininkuori ja mehu monitoimikoneessa tai vatkaimella. Murskaa veitsellä pähkinät pienemmiksi paloiksi, sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää pähkinät joukkoon. Yhdistä seokset keskenään, sekoita tasaiseksi taikinaksi, peitä kelmulla ja laita hetkeksi viileään.
Jaa taikina kahteen osaan ja pyöritä se noin 4-5 cm paksuisiksi tangoiksi. Kiedo pötköt kelmuun ja laita hetkeksi pakastimeen jähmettymään.
Leikkaa tangoista noin puolen sentin viipaleita, asettele ne pellille ja paista uunin keskitasolla 200 C noin 10 min. Halutessasi puuteroi jäähtyneet keksit tomusokerilla. Nauti kaikki itse tai pakkaa kauniiseen rasiaan lahjaksi!
Vinkki: paistovalmiit taikinapötköt kauniiseen paperiin käärittynä ovat myös oiva lahjaidea muistaa vaikkapa kiireistä ystävää!
Sitten toinen resepti, jota kannattaa ehdottomasti testata esimerkiksi illanistujaispiirakkana, sopii myös monenlaisiin tilaisuuksiin tarjottavaksi. Reseptin olen itse soveltanut yhdistelemällä eri lempipiirakoideni parhaita puolia, joten tässä se suurinpiirtein on:
Juustoinen kinkku-kasvispiirakka
Pohja:
2 dl lämmintä vettä
25 g hiivaa
0,5 tl suolaa
50 g voita sulatettuna
5 dl jauhoja (venhäjauhoja tai esimerkiksi durum -venhäjauhoja, osa voi olla myös vaikka grahamjauhoja)
Täyte:
100 g Koskenlaskija -sulatejuustoa (voi laittaa enemmän, jos tykkää)
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 pussi kinkkusuikaleita (noin 200-300 g, voi myös korvata esimerkiksi paprikalla tai porkkanalla tai muilla kasviksilla, jos haluaa kasvispiirakan)
4 tomaattia
150 g emmentaljuustoraastetta
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää joukkoon muut ainekset. Jätä taikina lepäämään ja kohoamaan toviksi. Kuullota sillä välin pannulla silputut sipulit & valkosipuli, lisää joukkoon kuutioitu sulatejuusto ja anna hautua miedolla lämmöllä välillä käännellen, kunnes juusto sulaa sekaan. Jos käytät porkkanaa täytteenä, suikaloi se ja kypsennä pannulla pehmeäksi.
Kauli taikina leivinpaperin päällä suureksi levyksi ja levitä juusto-sipuliseos päälle. Ripottele sitten sen päälle kinkkusuikaleet ja viipaloidut tomaatit, joista kannattaa ensin poistaa sisukset, jotta piirakasta ei tule vetinen. Lopuksi vielä päälle juustoraaste ja koko komeus uuniin 225 C kunnes juusto saa kullanruskeaa väriä.
Sellaista ruokapäivitystä tähän väliin... kaikille oikein kauniita ja toivottavasti kovin keväisen tuntuisia talvipäiviä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti