Kuten minulla on yleensä ollut tapana, myös tämäkin päivitys alkaa vallitsevan säätilan päivittelyllä.
Oli siitä sitten kenellekään muule iloa tai ei, mutta minulle ainakin, onpahan hyvä seurata tätä kautta, miten aikaisempina vuosina on vuodenajan vaihtumiset kalenterista paikkansa hakeneet - nyt voinee sanoa tarkastamattakin, että jäljessä ollaan kevään etenemisessä. Yöpakkaset paukkuvat pitkälle yli kolmessakymmenessä pakkasasteessa, ja päivälläkin lukemat huitelevat 10-20 asteen välillä, vaikka aurinkokin lämmittää jo hieman. Kylmää on, mutta toisaalta tammi-helmikuussa oli pariin viime vuoteen verrattuna poikkeuksellisen lauhaa, ehkä talvi ottaa nyt vähän vahinkoa takaisin ennen kuin herkeää uhoamasta ja antaa kevään ja kesän tulla.
Alla on kuva - mistäs muualta kuin - Paltaniemeltä, missä metsäkaurislauma vaelteli aivan kuvakirkon kupeessa. Kyseiset eläimet ovat kylällä yleinen ilmiö, joskus niitä näkee yksittäin ja toisinaan suuren lauman kerralla, kuten nyt, äkkiä laskettuna tuossa on ainakin seitsemän yksilöä. Ihana, miten seutu on niin lähellä kaupunkia mutta kuitenkin luonnon helmassa!
Olen tässä muutamana päivänä tehnyt aika paljon teeleipiä. Aivan unohdin, miten helppoja ja hyviä ne ovatkaan - muistan, miten niitä aikoinaan opeteltiin tekemään yläasteen kotitaloustunneilla, ja sen jälkeen niitä on aina satunnaisesti tullut tekaistua. Olen hyvin nirso syömään leipää, jos sitä syön niin sen on oltava ehdottoman tuoretta, eikä mielellään mitään muovipussiin pakattua pullamössöä, vaan joko ihan oikeaa, kovakuorista ruisleipää tai sitten jotain tällaista itse tehtyä, vaaleaa leipää.
Tästäkin saa todella monipuolisen herkun lisäämällä joukkoon kaikenlaista ruokaisuutta antavaa, kuten itse tässä tapauksessa raastoin sekaan porkkanaa sekä emmental-juuston jämät.
Perusohje menee näin:
2 dl jauhoja (itse käytin sämpyläjauhoja)
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
muutama rkl ruokaöljyä
+ mahdolliset muut lisukkeet
Kuivat aineet sekaisin, maito ja öljy (+muut mahdolliset aineet) sekaan ja sekoitetaan taikinaksi, jauhoitetuin käsin muotoillaan leivinpaperilla leiväksi ja paistetaan uunissa n. 225-250 C noin 10 minuuttia. Ohjeesta tulee yksi keskikokoinen teeleipä. Päälle vain voita ja ääntä kohti!
Oma suosikki on myös tämä tehojuoma, joka on myös yksinkertaisuudessaan lyömätön, tarvitaan vain mehua, hedelmiä ja tehosekoitin.
Aineksia voi vaihdella omien makumieltymysten mukaan, itse käytin tällä kertaa appelsiineja, kiiviä ja pakastemansikoita, ladoin niitä tehosekoittimeen, lorautin joukkoon muutaman desin tuorepuristettua appelsiinimehua (esim. Tropicana) ja surautetaan sekaisin. Loistava aamu- tai välipala, ja halutessaan joukkoon voi laittaa myös esimerkiksi maustamatonta jugurttia tai leseitä. Eikä ole mitään turhia lisäaineita, vain luonnon omat ainekset :-)
Sellaista tähän torstai-illan pikapäivitykseen, keväämmällä ja kesemmällä on luvassa rutkasti vaikka millaista kivaa, siihen asti tässä jos jonkinlaiset kiireet vievät suurimman osan ajasta, mutta eiköhän tämä kaikki aika ja vaiva pian palkita..
Aurinkoisia maaliskuun päiviä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti