Aurinko päätti pitkästä aikaa näyttäytyä täälläkin - eikä olisi voinut valita parempaa hetkeä, sillä ystävälläni oli juuri samana päivänä juhlista parhaimmat, eli häät.
Jo aamu valkeni kirkkaan aurinkoisena, ja pysyi myös sellaisena aivan iltaan saakka.
Kaunis, elokuinen kesäilta ja perinteiset, suomalaiset häät maalaismaisemissa, voiko juuri idyllisempää ollakaan... perinteitä kunnioittaen ruokanakin oli karjalanpaistia salaatteineen, karjalanpiirakoita munavoilla ja mansikkakermakakku. Onnea vaan kovasti hääparille ja kiitokset juhlien järjestäjille!
Upea morsiuskimppu |
Ihana hääpari |
Vihkiseremonian jälkeen |
Pieninkin perheenjäsen viihtyi häissä |
Hääjuhlista arkisempiin askareisiin: jos jollakulla tekee mieli syödä terveellisemmin, kevyemmin ja edullisemmin, minulla on oiva ehdotus - porkkanasämpylät ja tomaattikeitto. Kaltaiselleni lähiruoan ystävälle tämä on kaiken lisäksi vielä helppo soveltaa siihen, koska raaka-aineista suurin osa, ellei kaikki löytyvät helposti ihan lähikaupasta ja lähiseudun toimittajilta. Kukkaroakaan nämä eivät rasita ja ylijääneet on helppo pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Tomaattikeiton ohje löytyykin jo aiempaa (täältä), sovelsin sitä tällä kertaa hieman lisäämällä muiden ainesten joukkoon porkkanaraastetta ja pakastevihanneksia ja soseuttamalla kaiken lopuksi sileäksi.
Sämpylöiden ohje sen sijaan on tässä:
Porkkanasämpylät
5 dl maitoa
50 g hiivaa
4-5 porkkanaa raastettuna
loraus siirappia
ripaus suolaa
n. 1 kg sämpyläjauhoja
100 g voita
Lisää maidon joukkoon hienoksi raastettu porkkanaraaste ja lämmitä seos kädenlämpöiseksi, liota joukkoon hiiva. Lisää suola sekä loraus, 1-2 rkl siirappia (tai hiukkanen sokeria). Alusta joukkoon jauhot ja lisää sulatettu rasva loppuvaiheessa. Jätä taikina mielellään liian pehmeäksi ja tarttuvaksi kuin liian kiinteäksi. Parhaat ja mehevimmät sämpylät saa taikinasta, joka tarttuu käsiin mutta josta voi siten nostella varovasti kekoja pellille.
Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Paista 225 C noin 10 min/kunhan sämpylät saavat hieman väriä.
Vinkki!
Sämpylöitä voi vapaasti soveltaa sekoittamalla taikinaan tähteitä, esimerkiksi puuronjämät, juustokannikat ja raasteenloput ym.
Myös monet marjat ovat juuri nyt parhaimmillaan tai ainakin viittä vaille valmiita talteen korjattaviksi, kuten lakat, mustikat - sekä esimerkiksi nämä vanhempieni puutarhassa kasvavat herukat ja vadelmat.
Innostukseni lähi- ja luomuruokaan ei ole mikään vallalla oleva muoti-ilmiö (jota se ei toivottavasti ole kenellekään, vaan jäisi pysyväksi), vaan juontaa juurensa yksinkertaisesti siihen, että olen kasvanut tietoisuuteen siitä, mistä ruoka tulee ja oppinut pienestä pitäen löytämään ruokaa aivan läheltä. Vaikka meillä ei maatilaa ollutkaan, asuimme maalla ja perunat, porkkanat, herneet ja muut vihannekset, juurekset ja muut saatiin usein omalta kasvimaalta. Marjat käytiin poimimassa aina lähimetsästä, joka lähti muutaman kymmenen metrin päästä taloltamme. Paikat pursusivat vadelmia, mustikoita, puolukoita ja lakkoja, pihamaalta saatiin sitten herukat ja raparperit. Kalastamassa käytiin ja kävipä isä joskus metsälläkin, varsinkin se oli mukavaa aikaa kun hän kulki säännöllisesti hirviporukassa ja pakastin oli aina täynnä lähimetsistä pyydettyä lihaa. Sittemmin maaseutuyrittäjäksi opiskelleena pääsin perehtymään yhä syvemmälle suomalaisen ruokatuotannon alkulähteille.
Pikaruokapaikoissa emme koskaan käyneet, aina syötiin äidin alusta asti itse tekemää kotiruokaa ja leivottiin paljon. Joskus ala-asteikäisenä vanhempieni silmän vältettyä muistan menneeni siskon kanssa silkasta mielenkiinnosta syömään hampurilaisravintolassa ja pettyneeni ruokatarjontaan katkerasti. Mauttomat ranskalaiset sain jotenkuten alas, mutta hampurilainen jäi parin haukkaisun jälkeen tarjottimelle syömättä. En tajunnut, miten jotkut tykkäsivät syödä moista ja vieläpä maksoivat siitä. Eipä sitä ymmärtänyt karjalanpaistia ja muita perinteisiä kotiruokia siihenastisen ikänsä syöneenä sellaisten päälle mitään.
Onneksi nykyään on valittavana myös terveellisempiä pikaruokapaikkoja, jotka ovat panostaneet kiitettävästi myös toimintansa ympäristövaikutuksiin ja tarjotun ruoan terveydellisiin ja ravitsemuksellisiin vaikutuksiin.
Niin se syksy vain lähenee - oma lempivuodenaikani! Sitä odotellen,
Kauniita kuvia,joita on ilo katsella! Pidän kovasti. Sämpylät vaikuttavat hyviltä,taidanpa leipoa tänään!
VastaaPoistaKauniit hiukset!!
VastaaPoista