Viime päivät ovat varsinkin täällä Kainuun korkeuksilla olleet poikkeuksellisen sateisia.
Päivä toisensa jälkeen säätiedotuksissa on vetiset rintamat jämähtäneet näiden leveyksien kohdalle ja aamusta iltaan sekä illasta taas aamuun ovat sadevesien solinat säestäneet askareita tai yöunia.
En kuitenkaan valita, sillä mennään mitä annetaan. Ainoastaan kovilla helteillä saattaa ilmoille lipsahtaa pari ärräpäätä, sillä en ole ikinä ollut kovan kuumuuden tai paahtavan porotuksen ystävä, ennemmin siedän vaikka kovia pakkasia. Pelkoa pakahduttavista lämpöaalloista ei kuitenkaan (allekirjoittaneen onneksi) ole tänä kesänä juuri ollut, mutta ei tietysti ole ihanteellisinta mennä aivan siihen toiseenkaan ääripäähän.
Sääolosuhteisiin vaikuttaminen on pienen ihmisen kohdalla kuitenkin melko mahdotonta, joten kannattaa hyödyntää ne olosuhteet jotka kulloinkin vallitsee. Sateiset päivät voi vaikka hyödyntää tekemällä sellaisia kotitöitä, joita harvemmin muulloin tulee tehtyä - käydä läpi komeroita, siivota varastoa, mapittaa tärkeitä papereita, katsoa leffoja - tai vaikka kokkailla jotain, mitä harvemmin tulee muuten tehtyä.
Nyt on mitä parhain aika käyttää hyödyksi mustikoita, ja niistä saa helposti esimerkiksi tällaisen piirakan. Kyseessä on muuten ihan perus-mustikkapiirakka, mutta lisäbonuksena siinä on vaniljatäyte. Ohje piirakkaan löytyy täältä. Suosittelen ehdottomasti, tuli parasta syömääni mustikkapiirakkaa koskaan!
Mustikka-vaniljapiirakka |
Lisäksi tein ikisuosikkia, ranskalaista kinkku-juustopiirakkaa, quiche lorrainea. Mukavaa iltapalaruokaa pimeneviin ja sateisiin loppukesän päiviin.
Quiche lorraine |
Yksi poiminta kokkailuista vielä - kana-kasvispasta.
Tuskin mistään ruokalajista on yhtä monta eri versiota kuin kanapastasta. Olen syönyt sitä monessa eri ravintolassa, mutta yhdessäkään paikassa se ei ole ollut samanlaista. Yhtään ainoaa oikeaa versiota siihen tuskin on olemassakaan. Joskus pasta on sekoitettu kastikkeeseen valmiiksi, joskus se tarjoillaan erikseen. Onpa vastaan tullut joskus enemmän keittoa kuin pastaruokaa muistuttava kanapasta-annos. Joskus pastana on spagettia, toisinaan kuviopastaa tai kuten itse tein tällä kertaa, tagliatelle -nauhapastaa. Välillä se tarjoillaan kokonaisen broileripihvin kanssa, joskus taas suikaleiden kera. Toisten mielestä siihen kuuluu ehdottomasti aurajuusto.
Kana-kasvispasta |
Vaihtoehtoja on monia, mutta yhtä kaikki jokainen niistä voi olla hyvää. Tässä yksi oma, hyväksi todettu versioni, johon lisäsin aimo annoksen kasviksia joukkoon.
Kana-kasvispasta
1 rasia maustamattomia broilerin ohuita leikkeitä tai filesuikaleita
suolaa + mausteita maun mukaan
1 paprika
1 sipuli
1 pussi pakastevihanneksia (tässä Apetitin sadonkorjuukasviksia)
1 prk (2,5 dl) Creme Bonjour Cuisine tomaatti & välimeren yrtit
1 prk (2 dl) ruokakermaa
1 pss (150 g) Valio Pastajuustoraaste (Mustaleima Emmental) TAI parmesanjuustoa raasteena tai lastuina
n. 75 g pastaa (esim. tagliatelle) / ruokailija (esimerkiksi 4:lle yhteensä 300 g)
Paista vokkipannulla tai kasarissa broilerileikkeet tai suikaleet ja mausta ne. Jos käytät leikkeitä, siirrä ne paistamisen jälkeen pannulta sivuun ja siirrä silputtu sipuli ja paprika pannulle. Suikaleita käyttäessäsi voit lisätä kasvikset pannulle sekaan. Hetken päästä lisää joukkoon pakastevihannekset ja paista seosta pannulla muutaman minuutin ajan käännellen.
Viipaloi broilerileikkeet (voi toki tarjoilla myös kokonaisina) ja lisää kasvisten sekaan. Sekoita joukkoon Creme Bonjour sekä ruokakerma. Lopuksi ripottele joukkoon pastajuustoraastetta tai parmesania ja anna juuston sulaa joukkoon.Tarjoile keitetyn pastan kanssa. Viimeistele annokset vielä juustoraasteella ja esimerkiksi tuoreilla basilikanlehdillä.
Kaikista näistäkin ruoista voi tehdä mahdollisimman lähiruoka- ja luomuvoittoisia soveltamalla ja hyödyntämällä paikkakunnan omaa ruokatarjontaa. Esimerkiksi mustikat piirakkaan löytää lähimetsistä, molempien piirakoiden taikinaan voi käyttää lähitilan luomujauhoja, ruokakermankin saa nykyään luomuna kuten luonnollisesti maidonkin. Jokainen, joka haluaa protestoida kaukomailta rahdattavaa ruokaa ja yhä yleistyvää tehotuotantoa vastaan ja suosia paikallisia yrittäjiä ja eläinten hyvinvointi huomioonottaen mahdollisimman lähellä tuotettua ruokaa voi valinnoillaan vaikuttaa niiden kysyntään, saatavuuteen ja sitä kautta ennen pitkää myös hintaan. Lihaa on harmittavan vähän markettien tiskiltä saatavana luomuna ainakin vielä, mutta sitä varten löytyy onneksi muitakin kanavia, kuten täällä Kainuussa paikallinen lähiruokapiiri. Kannattaa muualla asuvien ottaa selvää, josko omalta tienoilta löytyisi vastaavaa.
Kuten olen mainostanutkin, yhä useammalta paikkakunnalta saa jo Maatalon jäätelö -konseptilla tuotettua lähijäätelöä, täällä sen virkaa hoitaa Vuokatissa toimiva Huuskolan jäätelö. Ei muuten maistu halvemmat tehdastuotetut jäätelöt niiden jälkeen oikein millekään! Eikä ihme, kun raaka-aineena käytetään tilan omaa maitoa ja puhtaita, rehellisiä raaka-aineita ilman mitään turhia ja luonnottomia väri- ja säilöntäaineita.
Toinen suosikkini on Ben & Jerry'sin herkullinen valikoima, joissa myös käytetään mahdollisimman luonnollisia sekä reilun kaupan raaka-aineita maapallon hyvinvointia ja ympäristön kunnioitusta unohtamatta. Yhtiö on kunnostaununut huomioimalla toimintansa ekologisia vaikutuksia. Tällaiselle jäätelöfriikille kuin minä on hienoa, kun voi syödä jäätelöä hyvällä omallatunnolla - niiden sisältämistä kaloreista ei sitten puhutakaan ;-)
Yksi omista B&J -suosikeista, vaahterasiirappinen ja pähkinäinen Vermonster. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti