maanantai 30. huhtikuuta 2012

Klara vappen!

Ekat lapsen synttärit on nyt juhlittu, yhteensä kolmen eri päivän aikana, mikä on asuntomme kohtalaisen pienen koon vuoksi hyvä juttu - kerralla kun tänne ei suurensuurta sakkia kannata edes yrittää mahduttaa.

Päivänsankari sai maistaa ekan kerran täytekakkua ja pääsi leikkimään uusilla leluillaan, vaikka itse juhlinnan aiheen päälle tuskin paljoa vielä ymmärsikään. 
Koristeena oli kukka-asetelma sekä aiemmassa postituksessa kerrottuja Minni-aiheisia kattaustarvikkeita sekä suuria foliopalloja.



Koristelun väreihin sointuva täytekakku oli päällystetty marsipaanilla ja täytetty vadelma-kermalla. Maistui pikku taaperollekin! Vaikka ei saanutkaan vielä syödä kuin pienen määrän - ei makeaa mahan täydeltä, vaikka olisikin "jo" hurjat 1 vuotta ;-)



Muita tarjoiluja olivat fetasalaatti marinoidulla punasipulilla höystettynä, karambola- ja cantaloupe-melonipalat, isot ja pienet riisipiirakat munavoilla, quiche lorraine (kinkku-juustopiirakka), dallaspullat, savulohivoileipäkakku, grillihärkäleivät, suolaiset sekä makeat tuulihatut (jotka onnistuivat loistavasti, hyvä minä!) sekä porkkanapiirakka, juomana kahvin lisäksi punaherukka-mansikka-kotimehu. Marjapiirakan tein myös, mutta se meni oikeastaan suoraan pakkaseen koska muuten tarjottavaa olisi ollut aivan liian paljon kerralla.


Lupasin muutaman reseptin, joten tässä ne:

QUICHE LORRAINE



1 pellillinen 

Pohja:

250 g voita
6 dl jauhoja
1 dl kylmää vettä

Täyte:

250 g kinkkusuikaleita tai palvikinkkua paloiteltuna
400 g emmentaljuustoraastetta
2 kananmunaa
(1 iso tai 2 pientä paprikaa)
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl ruoka- tai kuohukermaa
ripaus suolaa ja mustapippurirouhetta

Nypi pehmeä voi ja jauhot sekaisin, lisää kylmä vesi ja sekoita taikinaksi. Painele se syvälle uuninpellille leivinpaperin päälle tasaiseksi. 
Sekoita täytteen aineksen kulhossa keskenään - paprika ei ole reseptin alkuperäinen ainesosa mutta itse tykkään laittaa sitä sekaan, joten siksi se on lisätty tuohon sulkuihin. Levitä täytteen ainekset pohjan päälle ja paista uunissa 225 noin puoli tuntia, kunnes pinta on saanut kauniisti väriä.

Alkuperäisessä ohjeessa pohja on hieman eri reseptillä ja sitä esipaistetaan ennen täytteen lisäämistä alimmalla tasolla noin 10 min, mutta ainakaan tämän taikinan kanssa en ole sitä tehnyt ja hyvin on onnistunut. Halutessaan pohjan voi kuitenkin pistellä haarukalla, esipaistaa ja lisätä sen jälkeen täyte ja paistaa vielä 20 min. 

PORKKANAPIIRAKKA



Tämä makea leivonnainen on oma henkilökohtainen ikisuosikki. Täytteeseen lisätty porkkanaraaste tuo siihen mukavaa ruokaisuutta ja mehevyyttä, ja kaiken kruunaa herkullinen tuorejuustokuorrutus. Tästä piirakasta on olemassa monia eri ohjeita, mutta tämä, jostain varmaan vuosikymmen sitten taltioimani resepti on ollut itsellä käytössä aina ja ei ole tarvinnut pettyä kertaakaan.

Pohja:

4 kananmunaa
3 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ruokaöljyä
1 tl suolaa
2 tl kanelia
1 tl leivinjauhetta
noin 6 dl hienoa porkkanaraastetta

Kuorrutus:

200 g maustamatonta tuorejuustoa
3-4 dl tomusokeria
75 g  sulatettua voita

Pinnalle:

pähkinärouhetta tai nonparelleja

Vaahdota keskenään munat ja sokeri. Lisää joukkoon suola ja kaneli. Sekoita keskenään jauhot ja leivinjauhe, lisää ne munavaahtoon, sekoita kevyesti. Lisää taikinaan ruokaöljy sekä porkkanaraaste, kääntele sekaisin ja kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle ja halutessasi myös voidellulle pellille (itse teen niin, että irtoaa varmasti hyvin). 
Kypsennä torttua 200 c:ssa 20 min.
Sekoita keskenään kuorrutuksen aineet, levitä seos jäähtyneen tortun pinnalle ja ripottele päälle pähkinärouhetta tai muita haluamiasi koristeita.

Voileipäkakku on tehty suurinpiirtein tämän ohjeen mukaan, eli Kinuskikissalta on haettu ideaa. Muokkasin ohjetta kuitenkin hieman, ensinnäkään en tehnyt noin leveää kakkua vaan pikän ja kapeamman version (siksi myös ainesten määrät eivät olleet yhtä suuria kun ohjeessa) ja toisekseen laitoin kahteen väliin eri täytettä, ettei kakku ihan pelkästään lohelle maistuisi (vaikkei siinä mitään vikaa olekaan). Rakastan kuitenkin tätä raikasta täytettä, joka sopii kaikenlaisiin, myös kinkku- ja kasvisvoileipäkakkuihin:

1 tuorekurkku raastettuna
200 g ruohosipulituorejuustoa/ruohosipulikasvisrasvavalmistetta
(raejuustoa)

Raastettu kurkku valutetaan siivilässä (lisäksi voi vielä laittaa raasteen kahvinsuodatinpussiin ja puristaa ylimääräisen veden pois) ja sekoitetaan kulhossa tuorejuuston ja halutessaan myös raejuuston kanssa sekaisin.

Koristelin kakun jäävuorisalaatilla, kylmäsavulohisiivuilla, muotilla otetuilla kurkkukuvioilla, karambola- ja sitruunasiivuilla, tuoreella tillillä ja kirsikkatomaateilla. Tuli aivan mielettömän hyvää!


Myös tekemäni tuulihatut ovat Kinuskikissan sivun ohjeella tehtyjä, täytteet vain tekaisin omista ideoista - suolaisena oli kinkkutäyte ja makeana mansikkarahkatäyte.
Aiemmin mainitsemani grillihärkäleivät menivät kaupaksi niin äkkiä, että niistä en ehtinyt ottaa edes kuvaa :-D
Ne tehtiin kuitenkin seuraavasti:

1 pkt Fazerin ruispaahtoleipää

Täyte:

1 pkt (170 g) Wurstin grillihärkäsiivuja
200 g tuorejuustoa (maustamatonta tai oman maun mukaan valittua)
1 prk ranskankermaa (Creme Fraiche)
1 nippu ruohosipulia

Silppua grillihärkä ja ruohosipuli ja sekoita ne muiden täytteen aineiden kanssa. Kostuta leipäviipaleet toiselta puolelta maidolla, levitä täytettä aina yhdelle viipaleelle ja käännä päälle toinen kostutettu puoli täytettä vasten. Tee näin kaikille leiville, laita leipien päälle leivinpaperia tai kelmua ja anna olla painon (esim. leikkuulauta) alla hetken ajan. Leikkaa leivistä sitten reunat pois tai ota muotilla erilaisia kuvioita (itse tein sydämenmuotoisia leipiä).

Sellaiset reseptit tähän väliin, kannattaa testailla sillä kaikki tarjoilut menivät kyllä kuin kuumille kiville :-)

Yleensä en tykkää laittaa lapsesta julkisesti juurikaan kuvia jakoon, mutta laitan nyt itse sankarista pari kivaa otosta, jossa pikkuneiti poseerasi kaunis mekko yllään.



Alla pari kuvaa keväiseltä Paltaniemeltä, jossa käytiin vanhempieni luona visiitillä. Kyseinen seutu on ihanuudessaan aivan vertaansa vailla ja on pakko huokailla ihastuksesta joka kerta, kun siellä käy. Aivan kuin siellä olisi unohdettu menneille vuosikymmenille vanhan museotien kiemurrellessa ikivanhojen mäntyjen lomitse, Oulujärven selän avautuessa korkeiden hiekkatörmien kupeesta, lintujen kaarrellessa suurten peltoaukeiden yllä. Siellä täällä on ikivanhoja hirsi- ja aittarakennuksia. Kaunista!




Jo ties kuinka kauan mielessä on siintänyt etäinen ajatus muutosta Kainuun ulkopuolelle, ja nyt se haave sai taas uutta pontta kun miehen kanssa alettiin visioida tulevaisuudensuunnitelmia. Tampere on ollut yhtenä vaihtoehtona, mutta ehkä jopa vielä voimakkaammin on alkanut kyteä kaipuu aivan lounaisimpaan kolkkaan, kauniiseen Turkuun. Saapa nähdä, minkä maisemanvaihtokuumeen se saa kesällä aikaan, kun lomareissumme suuntaa niille kulmille! Polttavan kuuma Ruissalon hiekka, vehreä Aurajoen ranta, historiallisesti arvokas kaupunkimaisema, meren läheisyys, jokilaivat... vuodenvaihdetta odotellessa, silloin nimittäin alamme laittaa asuntoamme myyntiin ja miettiä uutta kotipaikkaa toden teolla :-)

Näihin kuviin ja tunnelmiin - klara vappen, hela natten bara vatten - hyvää vappua!

1 kommentti: