keskiviikko 6. heinäkuuta 2011

Elämykset etsinnässä


Kesän kohokohtia - letut, tuoreet mansikat ja kermavaahto


Niin se vain on heinäkuukin jo hurahtanut huomaamatta käyntiin. Se olisi aikalailla keskikesä nyt. Rakas miehenikin tuossa täytti taas vuoden lisää. Lahjaksi hän sai minulta vaihteeksi jotain ei-materiaa - lahjakortin hierojalle. Ei, ei niille hierojille joissa asiakaskunta koostuu vain miehistä ja joissa hierotaan vähän vääristä paikoista, vaan kunnon hierojalle joka toivon mukaan saa vähän fiksattua miehen ajoittain oireilevaa alaselkää. Voisipa vaikka käydä hierottamassa itseäänkin joskus, toistaiseksi miehen toteuttamassa versiossa on ollut riittämiin. Salilla olen kyllä taas päässyt aloittamaan treenaamisen, on mahtava tunne käydä kiskaisemassa fyysinen rääkki ja istahtaa sen päätteeksi hierovaan tuoliin ja sen kautta saunaan kuten tänään tein. Olo on sen jälkeen kuin uudestisyntyneellä!

Ikähän on vain numeroita. Tokihan fyysistä vanhenemista vastaan on ihan turha taistella, korkeintaan sitä voi hieman viivyttää omilla elintavoilla, mutta henkinen puoli on jokaisesta itsestään kiinni. On jokaisesta itsestään kiinni, miten suhtautuu vanhenemiseen. Sitä voi jokaisen syntymäpäivän kohdalla vajota voivottelemaan taas yhtä vähentynyttä vuotta elämästään, itkeä kadonneen nuoruuden perään, tuskailla tekemättömien töiden ja toteutumattomien haaveiden takia ja valmistautua vastaanottamaan väistämättä lähenevä vanhuus. On kuitenkin olemassa parempikin vaihtoehto. Voi taas juhlistaa yhtä elettyä, koettua ja hengissäselvittyä vuotta lisää, ottaa sen vastoinkäymisistä opikseen ja lähteä innolla odottamaan mitä tulevalla vuodella on tarjottavanaan. Voi ottaa itseään niskasta kiinni ja oikeasti toteuttaa niitä unelmia jotka takaraivossa ovat toteutumistaan odotelleet, sen sijaan että vain puhuu niistä. Kaikki on vain ja ainoastaan asenteesta kiinni.

Nyt on taas se aika kesästä kun Kajaanin Kauppakatu sulkeutuu liikenteeltä muutamaksi päiväksi torimyyjien vallatessa kadunvarret. Eli on taas aika perinteisen markkinakadun. Keskiviikosta lauantaihin on taas tarjolla jos jonkinlaista tarpeellista ja tarpeetonta, vaatteista ruokaan ja mansikoista pakastepusseihin. Tulihan siellä heti avajaispäivänä taas käytyä, perinteeksi kun on päässyt jo muodostumaan, ja vielä ainakin perjantaina olisi tarkoitus katu käydä kävelemässä. Mukavahan se on tutustua näytteilleasettajien tarjontaan, nähdä ihmisiä ja nauttia kauniista kesäsäästä, ja aina sieltä jotain pientä mukaankin tuppaa tarttumaan - tällä kertaa yksi koru, lohikukko, grillimakkarat ja jäätelöt, sekä sisustusliikkeestä pientä tavaraa asuntoa koristamaan. Jos vielä ainakin mansikoita ja herneitä ym. tuoretuotteita kävisi mukaan ostamassa, niiden tarjonnasta ei ainakaan pulaa näyttänyt markkinoilla olevan.

Ensi viikolla starttaakin sitten reissu eteläiseen Suomeen. Tarkoitus on viettää viikon päivät tutustuen niin Porvooseen, Helsinkiin kuin Turkuunkin. Porvoo on itselle täysin uusi tuttavuus, muissa paikoissa on tullut käytyä mutta sen verran pikaisesti tai kauan aikaa sitten että revanssi olisi paikallaan. Vaikka tarkoitus onkin viettää laatuaikaa kerrankin kun miehen kanssa kahdestaan käydään kaupunkeja kiertelemässä pikki-Minnin ollessa Porvoossa isovanhempien hoivassa sen aikaa, eikä haluta turhia etukäteen stressata, on kuitenkin karttaan merkitty ylös jo ehdolle erilaisia käyntikohteita Helsinkiä ajatellen. Siellä on niin paljon paikkoja, mitä on jo kauan ollut tarkoitus kyetä katsastamaan, joten onpahan ainakin muistissa niin perinteisempiä kuin vähän erikoisempiakin käyntipaikkoja. Kauppakeskukset ja muutamat mielenkiintoiset erikoisliikkeet tottakai, Korkeasaari, Suomenlinna, Ateneum ja Linnanmäki olisi tarkoitus ehtiä kiertämään, samoin keskustan alue kauppatoreineen ja -halleineen, Tuomiokirkkoinen ja puistoineen, unohtamatta monia kaupunkialueita kuten Esplanadi, Kaivopuisto, eteläinen Eiran alue ja Hietaniemen hautausmaa sekä uimaranta. Paikallinen erikoisuus, kahvila Regatta olisi myöskin suunnitelmissa käydä kokemassa. Muutama museokin olisi ehdolla, kuten Sinebrychoffin taidemuseo sekä Designmuseo. Historia on kiehtonut minua aina, joten ilman muuta olen ottanut Helsingin monien paikkojen taustasta jo etukäteen selvää. Siinäpä ohjelmaa kahdelle Helsingin -päivälle, saa nähdä moneenko lopulta ehtii tutustumaan ja montako uutta elämystä vastaan tulee. Jokusta kaveriakin olisi kiva ehtiä morjestamaan kun kerran stadin suunnalle tulee pitkästä aikaa lähdettyä.

Turku on paremmassa muistissa, viimeksi 2008 sinne Bemarilla muutaman päivän mittaisen extempore-reissun tein, joten siihen kaupunkiin tutustuminen jätetään etukäteen suunnittelematta ja mennään fiiliksen mukaan. Toki Ruissalon maisemat ja kesäinen Aurajoki sitä reunustavine nähtävyyksineen ja viheralueineen on koettava, jokilaivoja unohtamatta. Porvoo menee samalla linjalla, kierrellään ja katsellaan mitä eteen tulee. Nautitaan Suomen kesästä ja miehen ruhtinaallisesta viiden viikon mittaisesta kesälomasta, joka starttaa pian. Siinä ehtii vielä toisenkin kesä-Suomeen sijoittuvan reissun tekemään jos intoa riittää. Mielessä onkin pyörinyt kuuluisa Keskisen kyläkauppa, joka tosin jo viime kesänä käytiin kokemassa mutta jossa riittää koettavaa ja katseltavaa useammallekin käyntikerralle. Tai sitten voisi joskus oikein repäistä ja suunnata pohjoiseen, kohti Lappia. Ken tietää mitä päivät tuo tullessaan.

Lähempääkin tosin löytyy laatuelämyksiä. Nyt kesäisin on oma kotikaupunkikin täynnä elämää, esimerkkinä erilaiset opastetut kierrokset paikallisiin nähtävyyksiin ja paikkoihin. Omat, tutut ympyrät avautuvat ihan uudella tavalla, kun niiden historiasta tietää jotain. Monet väheksyvät omaa kotikuntaansa ja luulevat nähneensä ja kokeneensa siitä kaiken mahdollisen, mutta oikeasti harva loppujenlopuksi tietää juurikaan asuinpaikkansa taustoja. Minäkin, joka kasvoin todella pienessä pikkukylässä, opin siitä edelleenkin uutta siellä käydessäni ja paikallishistoriikkiin perehtyessäni. Sanotaanhan, että usein ei näe metsää koska puut on edessä. On turha aina mennä merta edemmäs kalaan. Paljon kivaa ja viihdyttävää voi löytyä aivan nenän edestä, kunhan vain avaa silmänsä ja korvansa ja asennoituu vastaanottamaan uutta. Itsellä ainakin on valtava tiedonnälkä ja halu oppia jatkuvasti uutta tietoa ja taitoa, ehkä osittain siksi olen hankkinut koulutusta niin monelta eri alalta, malttamatta keskittyä täysin vain yhteen. Haluan käyttää tämän suhteellisen lyhyen elämän mahdollisimman hyvin hyödyksi jotta voin todeta vanhana että kaikki tarpeellinen tuli tehtyä ja nähtyä. Kaikkia hankittuja tiedonjyviä tai treenattuja taitoja tuskin tarvitsee, mutta se, että osaa lypsää lehmän, tehdä liiketoimintasuunnitelman, käyttää teleskooppipamppua tai puhua sanan espanjaa ja toisen saksaa, tuskin paljoa haittaakaan. Rohkeasti siis vaan tutustumaan uusiin juttuihin, sillä (melkein) kaikkea kannattaa kokeilla ainakin kerran!

1 kommentti:

  1. Hesassa kannattaa tsekata hotelli Tornin baari..hulppeat näköalat. Ja se Regatta myös!

    VastaaPoista