tiistai 1. tammikuuta 2013

Hyvää Uutta Vuotta - ja pala Paltaniemeä!

Niin se taas uusi vuosi lähti käyntiin, kuten ennenkin, myös Kajaanissa.
Täällä ei paukuteltu aivan suuren maailman tyyliin, mutta olihan ne ihan kivat uudenvuodenjuhlat täkäläiselläkin torilla - Gangnam Style raikui ja perinteinen ilotulitus värjäsi lauhan talvitaivaan hetkeksi räiskyvillä väreillään.




Paltaniemellä järjestettiin jälleen eilen perinteinen uudenvuoden jäälyhtytempaus. Oli ihana huomata jälleen kerran, millainen yhteistyö- ja talkoohenki reilun 500 asukkaan idyllisellä maalaiskylällä vallitsee, kun loputtomiin kauniita lyhtyjä oli jäädytetty koristamaan ohikulkijoiden matkaa. Ja kyllä niitä ihastelemassa kävikin paljon väkeä, kylän läpi kävi koko ajan tasainen autovirta, melkein voisi täkäläisittäin mennä jo ruuhkaksi kehaisemaan.

Lisää tällaisia tempauksia!

Paltaniemellähän järjestetään myös perinteinen pääsiäiskokko venesataman rannassa, puhumattakaan jo kaksi kertaa järjestetyistä Paltaniemi -päivistä kesäisin. Niistä olisi tarkoitus kehittää jatkossa entistäkin parempi ja viihdyttävämpi tapahtuma, niin että odottakaahan vain :-)

Ja jos joku ei vielä tiennyt, että olen rakastunut Paltaniemeen, nyt varmasti tietää...eli muutama ottamani kuva tuolta ihanalta seudulta - saa vapaasti rakastua:
Paltaniemen kuvakirkko, kuuluisa kattomaalauksistaan. Valmistunut 1726.
Savusaunan kuuraiset hirret
Talvinen maisema Paltaniemeltä
Immolan savupirtti
Paltaniemi kauniina pakkaspäivänä, kun hämärä tekee tuloaan
Paltaniemeä joulukuussa 2012
Perinteinen pääsiäiskokko Paltaniemen rannalla huhtikuussa 2012
Makkaranmyyntiä Paltaniemen pääsiäistapahtumassa
Kuuma kesäpäivä Paltaniemen uimarannalla
Kauniina kesäpäivänä heinäkuussa 2012
Paltaniemen viljapeltoja - maisema takapihaltamme kohti puiden takana avautuvaa Oulujärveä
Kesäisellä kävelyllä Paltaniemen halki kiemurtelevalla, nähtävyydeksi luokitellulla museotiellä, joka on sitä reunustavine ikivanhoine mäntyineen todella kaunis
Museotien vieressä kulkee Paltaniemen kuuluisat hiekkatörmät ja siitä suoraan avautuva Kainuun meri, eli Oulujärvi
Paltaniemen viljapeltoa
Vuonna 1883 toimintansa aloittanut Paltaniemen kyläkoulu


Siinä muutama otos kylältä ja pihastamme... on se vain niin kaunista :-) suuren lisän mielenkiintooni Paltaniemeä kohtaan tuo ihanien lapsuusmuistojen ja yksinkertaisesti kauniiden maisemien lisäksi sen erittäin vaiherikas ja värikäs historia, jonka havinan voi aistia huokuvan joka kolkassa, jokaisessa vanhan rakennuksen hirressä ja jokaisen vanhan männyn kaarnassa... vanhimmat puut Paltaniemellä ovat vuosisatoja vanhoja, ne ovat nähneet sellaisia asioita, joita en uskalla edes mielessäni kuvitella. Siellä ovat vaikuttaneet monet historiamme merkkihenkilöt Elias Lönnrotista Eino Leinoon, siellä ovat eläneet sopusoinnussa säätyläiset ja rahvaat, se on muinoin ollut koko Kainuun keskus ja kulttuurin kehdoksikin sitä kuvaillaan. Sen aikojen saatossa järveen vyöryneitä hiekkatörmiä huuhtoo edelleenkin Oulujärven laineet, ja veden välitön läheisyys sen reunustaessa kylää pitkältä matkalta tuo tunnelmaan vielä oman lisänsä.
Tuntuu, että Paltaniemellä aika pysähtyy ja mieli palaa jonnekin kauas menneisiin aikoihin...
Edes läheisen lentokentän harvakseltaan nousevat ja laskeutuvat koneet eivät latista tuota mielikuvaa, vaan ne tuovat oman, kivan pikku lisänsä kylän elämään.

Kylällä on erittäin rikas, suusta toiseen kulkenut tarinaperinne, joka onneksi on osin löytänyt tiensä myös kirjojen kansien väliin jälkipolvien iloksi.
Kylän elämästä ja historiasta on tehty runsaasti erilaisia kirjoja, joita suosittelen ehdottomasti lukemaan, jos seutu yhtään herättää mitään mielenkiintoa.
Monille kajaanilaisille se on lähinnä kaunista maalaismaisemaa, jota on mukava katsella kesäisellä pyöräreissulla, onhan Kajaanin kaupunki vain 9 kilometrin päässä, myös lapsiperheiden uimapaikkana venesataman hiekkaranta on todella suosittu... vaikka Paltaniemi on myös sitä, se on lisäksi paljon enemmänkin, joten kannattaa todellakin tutustua seutuun tarkemmin!

Lisää esimerkiksi kylän nettisivuilta: www.paltaniemi.com

Huomenna talon remontti jatkuu joulutauon jäljiltä, pääsen varmasti pian laittamaan muutaman kuvan remontin etenemisestä, ja toivottavasti tässä lähiviikkoina myös sen valmistumisesta!

Oikein onnekasta ja räiskyvää Uutta Vuotta 2013 tasapuolisesti kaikille!

Yhden lupauksen yritän tänä vuonna pitää - koetan parhaani mukaan olla parempi ihminen, unohtaa turhat kaunat muita kohtaan ja ottaa avoimin mielin vastaan kaiken, mitä annetaan!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti