torstai 7. marraskuuta 2013

Torstai toivoa täynnä

Talvi taitaa kiusata meitä tulollaan, sillä valkoinen huntu käväisee maassa tuon tuosta, mutta lauha keli sulattaa sen melkein samaa tahtia pois. Koettaisi nyt pakkausukko päättää, tullako vielä vaiko myöhemmin, sillä tämä on kuin antaisi lapselle karkin, mutta ottaisi sen samantien kädestä pois!

Ajatukset kääntyvät heti kaikkeen jouluiseen, kun vähänkään lumihiutaleita maahan alkaa leijailla.
Eilen lueskelin läpi vanhoja, jouluaiheisia sisustus-, käsityö- ja kokkailulehtiä, ja vietin lapsen kanssa päivää kahdestaan pullia leipoen ja joululauluja kuunnellen.


En suuremmin tykkää "tavallisista" pullista, vaan vähän erikoisemmat ja täytetyt pullat ovat suosikkejani...tällainen vähän erilainen versio klassisista korvapuusteista on yksi parhaista, eli kanelikierteet.
Kaulittu taikinalevy sivellään pehmeällä voilla ja ripotellaan päälle sokeria ja kanelia, kuten korvapuusteissakin, mutta levyä ei rullata, vaan se taitetaan pituussuunnassa kahtia. 


Levystä leikataan suikaleita, jotka kierretään rullalle ja venytetään vähän. Sitten ne kiepautetaan kierrepullaksi!




Valmiit pullat voidellaan kananmunalla ja kruunataan raesokerilla...


...tai sitten jätetään voitelematta, paistetaan uunissa, kastetaan päällyspuoli sulatetussa voissa ja sen jälkeen erikoishienossa sokerissa, jolloin saadaan tällaisia superhyviä kristalli-kanelikierteitä :)




Leipoessa ja kokkaillessa on kiva seurailla ikkunata avautuvaa näkymää pellolle, jonka tavana avautuu Oulujärven selkä. Pellolla näkee usein suuria lintuparvia tai Paltaniemen metsäkauriita.



Pikkupizzat
 Jotta leipomista ei olisi yhdelle päivälle pullissa vielä tarpeeksi, tein samaan syssyyn myös näitä pikkupizzoja.
On bolognese-, tropicana- ja opera -täytteillä :) jotenkin tällaiset minimallit ovat kivempia syödä kuin yksi iso pizza, vaikkakin vähän työläämpiä tehdä.

Pizzapohjan teen aina durum-jauhoihin, jotta taikinaa on helpompaa käsitellä (se ei veny, kuten tavallisista jauhoista tehtynä). Kaulitusta taikinasta otetaan pyöreällä piirakkamuotilla (tai vaikka mukilla) paloja ja täytetään normaalin pizzan tapaan. Juustoa kannattaa laittaa täytteiden alle, heti tomaattikastikkeen päälle, jotta täytteet pysyvät hyvin paikoillaan. Ja kannattaa tehdä aika iso erä kerralla, pistää osa suoraan pakkaseen muutaman kappaleen annospusseihin, josta niitä on kätevä ottaa myöhemmin esiin pizzanhimon iskiessä :) 



Käytiin touhutytön kanssa pikku retkellä viereisessä metsässä, joka on tuossa sadan metrin päässä pihasta...myös sieltä on huikeat näkymät Oulujärvelle, korkean törmän päältä. Metsässä on paljon ikivanhoja, keloutuneitakin petäjiä. 


Ajateltiin kerätä askarteluja varten talteen vähän käpyjä sekä kaatuneista puista muutama kuusenhavu, ennen kuin lunta on niin paljon, että homma ei enää onnistu.



Käpyjä löytyikin kivasti ja ne on nyt kuivumassa ja odottelemassa jatkokäsittelyä...ja lopputuloksesta tulee sitten selontekoa tänne :)


Kovin on karut maisemat tällä hetkellä, mutta kyllä ne siitä kummasti kirkastuu kun lumi päättää tulla pysyvästi maahan :)

Rusalan tila @ Paltaniemi

Kivalle näyttää pimeässä nämä uudet jouluvalot! Näinä vuodenaikoina ei valoa voi koskaan olla liikaa.


Jos kiertelisi tässä Kajaanin kirppareita läpi, aina joskus niistä tekee tosi kivoja löytöjä, ja juuri se onkin niiden paras puoli...koskaan niiden valikoima ei ole sama, vaan aina voi törmätä johonkin, jollaista on aina etsinyt, mutta joita ei tavallisista kaupoista saa.

Toivoa ainakin voi aina. Toiveikasta torstaita kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti